Ekonomi

Şanlıurfa’da Fıstık Hasadına Başlandı

Şanlıurfa’nın Harran Ovası’nda çiftçilerin alternatif ürün olarak ürettiği yer fıstığının hasadı yapılmaya başlandı. Dekara yaklaşık 500 kilo ürün elde eden çiftçi mutlu oldu.

Bereketli Harran Ovası’nda çiftçiler, daha az gübre, daha az su gerektiren ve ilaç gerektirmeyen, yüksek verimli ürünlere yönelmeye başladı. 2020 yılında bölgede ilk kez test edildikten sonra çiftçiler tarafından üretilmeye başlanan yer fıstığının hasadı başladı. Biçerdöverle hasat edilen fıstıkta yüksek verim çiftçileri sevindirdi. Dekar başına 500 kilo fıstık üretimi yapan çiftçi, girdi fiyatları düşük ve kuraklığa dayanıklı olan ürününün ekim alanının her geçen gün arttığını söyledi.

Çiftçi Halil Bile, bölgede 3 yıldır yer fıstığı üretimi yaptıklarını belirterek, “Şu anda bölgede pamuk, mısır, buğday gibi ürünler ekiliyor. Yer fıstığı da yeni gelişen yer fıstığı ekiliyor. Yer fıstığını tavsiye ediyoruz.” Diğer mahsullere göre verimi daha fazla, girdisi daha az, suyu daha az, çapasından ilacına kadar maliyeti pamuğa göre çok daha az, personel sayısı daha az ve çiftçimiz artık düşük maliyetli ürünlere yöneliyor. Girdi ve getirisi yüksek. Bu dönemde en iyi seçenek fıstık, tavsiye ediyoruz. Yaklaşık 3 yıl önce bölgede ekimi yapılmaya başlandı, “Ekimlerine başladık. Biz buna öncülük ettik. Biçerdöver getirdik. Komşularımız ve çevre köylerimiz yetiştiriyor. Hasadını da yapıyoruz. Verimi yüksek, fiyatı yüksek, dediğim gibi diğer sanayi mahsullerine göre daha iyi” dedi.

Şanlıurfa İl Tarım Müdürlüğü’nde görev yapan Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe de hasat edilen fıstıkları inceledi. Yer fıstığı üretiminin giderek yaygınlaştığını belirten Tekçe, “Daha önce bölgemizde Harran Ovası’nda su olmadığında yılda sadece bir ürün yetiştirebiliyorduk o da arpaydı. Ovaya su verildikten sonra yılda sadece bir ürün yetiştirebiliyorduk. Yılda iki ürün üretebiliyoruz.Bu alanda çiftçilerimiz ikinci ürün olarak kimyonu ekiyor.Yer fıstığı ekip test ettik ve dekar başına beklenenden daha yüksek verim aldık.Normalde dekardan 300 kilo fıstık alınırken Osmaniye, bu Harran Ovası’nda dekar başına 500 kilo fıstık elde ediyoruz. Yer fıstığının avantajı girdi olmamasıdır. Yani fazla gübre kullanmıyoruz, personel yok. “Pamuğa göre daha az gerektirir. sulama ve daha karlı bir iştir. Tarım İl Müdürlüğü olarak 3 köyde 10 çiftçiyle yaptığımız denemede beklenenden daha iyi sonuçlar elde ettik. Gelecek yıl hedefimiz çiftçi sayısını 100’e çıkarmak” dedi. – ŞANLIURFA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu