Haber

GÖKSU NEHRİNİ KESEN 2 FABRİKAYA 3 MİLYON 73 BİN LİRA CEZA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göksu Nehri’ni kirlettiği tespit edilen Mersin’deki 2 prina işleme tesisine 3 milyon 73 bin lira idari para cezası verdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Mersin’in Silifke ilçesindeki Göksu Nehri’nin kesiminde suyun renginin siyaha döndüğünün bildirilmesiyle harekete geçti. Çevreden kontrol ekipleri nehri incelemek üzere bölgeye gönderildi. Göksu Nehri’nin geçtiği Mut ve Silifke ilçelerinde su kirliliğine neden olabilecek tüm tesislerde gece de dahil olmak üzere kesintisiz denetimler yapıldı. Yapılan denetimlerde, atıklarını çevre mevzuatında belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak bertaraf ederek Göksu Nehri’ni kirleten 2 prina işleme tesisi tespit edildi.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLADI

Bakanlıktan yapılan açıklamada Mersin Göksu Nehri’ndeki renk değişikliğinin bildirilmesi üzerine ekiplerimizi bölgeye sevk ettik. Yapılan inceleme sonucunda Göksu Nehri’ni kirlettiği belirlenen 2 adet pirina işleme tesisine nakledilmiş; Faaliyeti durdurarak 3 milyon 73 bin TL idari para cezası verdik. İsimli bir süreç başlattığımız ifade edildi.

Mersin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Mut ilçesi sonunda 23 zeytinyağı üretim fabrikası ve 2 prina işleme tesisi, Mersin’de 8 zeytinyağı üretim fabrikası ve 1 prina işleme tesisi bulunduğu belirtildi. Silifke ilçesi. Açıklamada, kontrollerle ilgili bilgi verilirken şu ifadelere yer verildi:

Siyah su deşarjından Göksu Nehri’nin renginin değişmesi ve buna bağlı olarak koku oluşumu olması nedeniyle müdürlüğümüz tarafından denetimler yapılmıştır. Müdürlüğümüz tarafından 25 Kasım 2022 tarihinde 131 bin 516 TL idarî para cezası verilmiş olup, 25 Kasım 2022 tarihli Çevre Kanunu’na istinaden 131 bin 516 TL’dir. 18-20 ve 21 Aralık 2022 tarihlerinde bölgedeki tesisler için gece gündüz denetim faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. 2872 sayılı Çevre Kanunu’na göre 1’i önceden belirlenen 2 işletmeye Çevre Kanunu’na aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle toplam 2 milyon 941 bin 920 TL idari para cezası verildi. Uygulanan toplam idari para cezası 3 milyon 73 bin 436 TL oldu. Bu tesislerin faaliyetleri Çevre Kanunu kapsamında gerekli önlemler ve izinler alınana kadar durdurulmuştur. Aynı zamanda bu işletmelerin yetkilileri hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına bir yanlışlık yapılmış ve süreç başlatılmıştır. Bölgede atık su (zeytin karasu) üreten tesisler için kontrol faaliyetleri devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu